Ijzergebrek. Een wereldwijd probleem?

Ijzergebrek. Een wereldwijd probleem?

IJzergebrek (ijzergebreksanemie) is wereldwijd een van de meest voorkomende voedingstekorten. Onderzoek van het RadboudUMC suggereert dat ca. 1,2 miljard mensen wereldwijd hinder ervaren door een gebrek aan ijzer. Dit vormt een aanzienlijk probleem, aangezien dit mineraal veel essentiële rollen vervult in het dagelijkse functioneren van ons lichaam, zoals het afgeven van zuurstof in je lichaam. 

IJzer is een mineraal dat van vitaal belang is voor je gezondheid. Al je cellen bevatten een vorm van ijzer, maar het voornamelijk bevindt dit zich in je rode bloedcellen (hemoglobine). Rode bloedcellen vervoeren zuurstof van je longen naar organen en weefsels in je hele lichaam. Dit krachtige mineraal is ook onmisbaar voor cognitieve functies, waaronder geheugen, concentratie en leren. Je brein functioneert beter wanneer je lichaam voldoende ijzer heeft!

Veelvoorkomende oorzaken van ijzergebrek zijn onder andere:

  • Onvoldoende ijzerinname door een beperkt dieet
  • Vegetariërs of veganisten die geen vlees vervangen door andere ijzerrijke voedingsmiddelen
  • Mensen met een eetstoornis
  • Verhoogde ijzerbehoefte tijdens de zwangerschap
  • Chronische ziekten die de voeding verstoren
  • Bloedverlies door zware menstruaties of inwendige bloedingen

Symptomen van een ijzergebrek kunnen in het begin mild zijn en een tijdje onopgemerkt blijven. IJzergebrek kan leiden tot symptomen die invloed kunnen hebben op je levenskwaliteit.

Wanneer het ijzergebrek erger wordt, zijn de meest voorkomende symptonen:

  • Vermoeidheid
  • Zwakte
  • Bleke huid
  • Kortademigheid
  • Duizeligheid
  • Hoofdpijn
  • Broze nagels
  • Snelle hartslag
  • Verlangens naar ijs
  • Koude handen en voeten
  • Tintelingen in de benen

Er zijn twee vormen van ijzer in voeding: heem en niet-heem. Heemijzer komt voor in dierlijke voedingsmiddelen, zoals rood vlees, vis en gevogelte. Niet-heemijzer is afkomstig van plantaardig voedsel. Heemijzer uit vlees wordt efficiënter opgenomen dan niet-heemijzer. Hierdoor komt ijzergebrek minder vaak voor in landen waar vlees een aanzienlijk deel van het dieet of de lifestyle uitmaakt.

Mocht je een van bovenstaande symptonen ervaren, verwen jezelf en haal een goed stuk (rund)vlees of een mooie vis (of plantaardige bronnen met een hoog gehalte aan ijzer). Iedere vleessoort bevat ijzer. Het is echter zo dat rundvlees qua ijzergehalte op nummer 1 staat in de vleeslijst. Vooral het orgaanvlees. Zorg dat je geen ijzertekort ervaart. Eet goed. Eet smakelijk! 

Terug naar blog

Reactie plaatsen